بهترین تولید کنندگان کنترلر
بهترین تولید کنندگان کنترلر
کنترلر، از جمله قطعههای الکترونیکی به شمار میرود که در صورت عدم انتخاب یک نوع مناسب آن، میتواند خیلی سریع به خرابی یک سیستم و دوچرخه الکترونیکی منجر شده و هزینههای بسیاری را به کاربر، تحمیل نماید. بنابراین، پیشنهاد میکنیم به هنگام انتخاب یک کنترلکننده، علاوه بر قیمت، مسئله کیفیت را نیز در نظر گرفته و همواره خرید محصولات بهترین تولید کنندگان کنترلر را مدنظر قرار دهید.
کنترلر چیست؟
یک کنترلکننده که معمولا از آن به عنوان “قلب” یک دوچرخه الکترونیکی یاد می شود، قطعه ای است که جهت اتصال تمام اجزای الکتریکی یک دوچرخه الکترونیکی به یکدیگر( مواردی همچون باتری، موتور، دریچه گاز، نمایشگر، پدال کمی و سنسورهای مختلف) استفاده می شود. کنترلر، انرژی را از باتری گرفته و به سمت موتور هدایت می کند.
با چرخاندن دریچه گاز، کاربر می تواند قدرتی را که به کنترل کننده ارسال می شود، تنظیم نموده و بدین ترتیب سرعت دوچرخه الکترونیکی را کنترل نماید. به عنوان یک قاعده، همه کنترلرها دارای یک جعبه محافظ به صورت مهر و موم شده بوده و در داخل یک قاب، نصب و از دسترس کاربر پنهان میباشند، با این حال، برخی از آنها نیز به صورت باز و بدون محافظ بر روی دوچرخه الکترونیکی قرار میگیرند.
انواع کنترلرها
به طور کلی، انواع کنترلکنندهها را می توان بر اساس چندین معیار طبقه بندی نمود، که در ادامه به طور مشروح به آن پرداخته می شود:
طبقه بندی بر اساس نوع موتور
کنترل کننده های موتور DC بدون جاروبک: این کنترلکنندهها را میتوان محبوب ترین نوع کنترلر در بین دوچرخه های الکترونیکی BLDC (موتورهای DC بدون جاروبک) به شمار آورد. لازم به ذکر است که این نوع از کنترلکنندهها، کاملا دارای قابلیت اطمینان بوده و همچنین از راندمان نسبتا بالا و طراحی نسبتا سادهای برخوردار می باشند. نحوه ساخت و عملیات این ابزار، بسیار ساده میباشد. لازم به ذکر است که کنترلرهای این نوع، معمولاً دارای ۳ فاز بوده که توسط مجموعه ای از کلیدها کنترل می شوند و در هر فاز نیز، حداقل ۲ ترانزیستور (کلید / ماسفت) وجود دارد.
کنترلرهای موتور DC برس خورده: موتورهای این نوع از کنترلکنندهها، دارای آهنرباهای دائمی و کلکتور میباشند، طراحی آنها بسیار ساده تر از نوع قبل بوده و تنها شامل مجموعه ای از کلیدها میباشند که جریانی را که به موتور عرضه می شود تغییر می دهند. در نظر داشته باشید که این نوع از کنترلرها بیشتر در وسایل نقلیه الکتریکی کوچک مانند اسکوتر، دوچرخههای برقی و سایر وسایل نقلیه الکتریکی سبک مورد استفاده قرار میگیرند.
البته انواع دیگری از کنترلکنندهها نیز بر اساس نوع موتور وجود دارند، با این حال استفاده از آنها، بسیار نادر است و بیشتر توسط علاقه مندان به دوچرخه های الکترونیکی و علاقه مندان به DIY ، استفاده می شوند. برای یک فرد معمولی که خواستار یک دوچرخه الکترونیکی می باشد، نوع کنترل مناسب، کنترلر BLDC و یا DC میباشد.
طبقه بندی کنترلرها بر اساس نوع عملکرد
همانطور که در بالا به آن اشاره شد، کنترلکنندههای DC معمولاً ساده بوده و از طیف گستردهای از عملکردها برخوردار نمیباشند. بنابراین صحبت از این کنترلکنندهها در این بخش، مورد نیاز نیست و بهتر است به ارزیابی کنترل کنندههای BLDC بپردازیم.
کنترلرهای BLDC برای موتورهای دارای سنسور اثر هال: این کنترلکنندهها، دستگاههای بسیار سادهای هستند که بر اساس اثر هال ساخته شدهاند. عملکرد این کنترلکنندهها به این صورت است که موقعیت روتور را نسبت به استاتور تعیین می کنند. روتور، قسمت دوار موتور و استاتور، قسمت ثابت است. لازم به ذکر است که به کنترلکنندههای دارای سنسور اثر هال، به دلیل آنکه موقعیت روتور را تعیین می کنند، کنترلرهای رمزگذار چرخشی نیز گفته می شود.
اما دلیل نیاز به کنترلرهایی با این عملکرد چیست؟ در پاسخ می توان اظهار داشت که هنگامی که روتور حرکت کرد، باید سیم پیچ خاصی را روشن نماییم تا دوباره روتور را فشار دهیم. بنابراین، سنسور دارای اثر هال، اساسا لحظه دقیقی را که باید روتور را فشار دهیم، تعیین می کند. اجازه دهید با یک تشبیه ساده، این مساله را برای شما روشن تر کنیم!! تصور کنید که از کنار انبوه مردم رد میشوید و هر کدام شما را به سمت جلو هل میدهند. به محض اینکه نفر بعدی شما را می بیند، دست خود را دراز کرده و شما را به جلو هل می دهد. کم و بیش همین اتفاق در موتور می افتد.
طبقه بندی کنترلرها بر اساس قیمت
کنترلکنندهها نیز مانند هر دستگاه الکترونیکی دیگری، در طیف های قیمتی بسیار ارزان تا بسیار گران در بازار یافت می شوند. در نظر داشته باشید که معمولاً کنترلکنندههای ارزان قیمت، هیچ تنظیماتی نداشته و از حداقل اتصالات برخوردارند.
این در حالیست که برخی از کنترلرهای گران، کنترل کننده های قابل برنامه ریزی بوده و این اجازه را به کاربر می دهد که تنظیمات خود را به صورت برنامه ای تغییر دهند. علاوه بر این، از قابلیت اتصال به کامپیوتر از طریق USB یا بلوتوث برخوردار می باشند. این کنترلکنندهها ، پس از اتصال دستگاه به کامپیوتر، طیف وسیعی از قابلیت ها را برای کاربر فراهم میسازند، که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- امکان تعیین محدودیت برای سرعت
- ساختاربندی محدودیت های قدرتی
- تنظیم گشتاور
- فعال/غیرفعال کردن کمک پدال
- تنظیم سرعت های متعدد و غیره
- و بیشتر…
لازم به ذکر است که برخی از علاقه مندان به دوچرخه الکترونیکی، خواهان قدرت و سرعت بیشتری از کنترلکننده می باشند و لذا انتخاب کنترلرهای گران قیمت تر را به کنترلرهای ارزان ترجیح می دهند. برخی از افراد نیز کنترلکنندههای ارزان قیمت را تهیه نموده و جهت بهتر کردن قابلیت و ویژگیهای آن، کنترلر را تغییر میدهند.
با این حال در نظر داشته باشید که هر چند با انجام تغییرات کوچک در کنترلکننده می توان، عملکرد آن را به میزان قابل توجهی بهبود داد، اما خطرات آن نیز قابل چشم پوشی نمیباشد. به عنوان مثال، به هنگام استفاده از یک دوچرخه، آمپر بیشتر به شما این امکان را می دهد که با اطمینان بیشتری در زمین های تپه ای سوار شوید و شتاب را بهبود بخشید. همچنی ولتاژ بالاتر موجب می شود تا با حداکثر سرعت و شتاب حرکت کنید، با این حال، هنگام انجام این کار، ممکن است در شرایطی قرار گیرید که کنترلر به سادگی داغ و منفجر شود!!
چند توصیه در مورد انتخاب کنترلر مناسب
به هنگام انتخاب و خرید یک کنترلر مناسب، پیشنهاد می کنیم که موارد زیر را در نظر بگیرید:
- شایان ذکر است که اگر سازنده باتجربه ای نیستید و در این زمینه تخصص کافی ندارید، بهتر است یک کنترلکننده را به عنوان بخشی از کیت (کنترل کننده + موتور) خریداری نمایید. در این حالت، کنترلکننده با موتور مطابقت داشته و به طور یکپارچه کار می کند.
- توصیه دیگر در اینجا این است که به تجربیات دیگران اعتماد نمایید. اگر کنترلکننده از ساخت خوبی برخوردار میباشد و نظرات منفی آنلاین نسبت به آن درج نشده است، می توانید با خیال راحت به خرید و استفاده از آن بپردازید.
- همچنین، اگر دوستانی دارید که در زمینه تعمیر دوچرخه الکترونیکی، فعالیت دارند، به آنها سر زده و بپرسید که آیا قبلا مجبور به تعمیر این نوع کنترلرها بوده اند یا مشکلی برای آنها وجود داشته است. این کار، مطمئنا می تواند نکات ارزشمندی را قبل از خرید یک کنترلکننده مناسب به شما ارائه دهد.
انتخاب یک کنترل کننده برای یک موتور خاص
اگر کنترلکننده را برای یک موتور خاص انتخاب می کنید، بررسی نمایید که کنترلکننده با موتور مطابقت داشته و حتی کمی بیشتر از موتور ، دارای قدرت باشد. اگر کنترلکننده قابل برنامه ریزی باشد، در صورت نیاز می توان این قدرت را محدود کرد. با انجام این کار، می توان گرمایش کنترلر را کاهش داده و عملکرد آن را پایدارتر نمود که در نهایت موجب افزایش قابلیت اطمینان سیستم می شود. با این حال، در صورتی که یک کنترلر غیرقابل برنامه ریزی خریداری می کنید، مطمئن شوید که قدرت و ولتاژ آن با توان و ولتاژ موتور شما مطابقت دارد. به این صورت که اگر ولتاژ موتور ۳۶ ولت باشد، ولتاژ کنترل کننده نیز باید ۳۶ ولت باشد.
همچنین به هنگام انتخاب یک کنترلکننده، جریان فاز و باتری نیز بایستی مورد توجه قرار گیرد. در نظر داشته باشید که جریان فاز و جریان باتری باید کاملا متمایز شوند. این دو، دو مقوله کاملا متفاوت میباشند. جریان فاز به موتور متصل است و می تواند بسیار بیشتر از جریان باتری باشد. به عنوان مثال یک دستگاه جوش را در نظر بگیرید. ۱۰ آمپر از شبکه می گیرد و تمام ۱۲۰ آمپر را در خروجی می دهد. کنترل کننده نیز با همان اصل کار می کند. می تواند ۵۰ آمپر از باتری بگیرد و ۱۰۰ آمپر به موتور بدهد. بنابراین، لازم است بین جریان باتری و فاز تمایز قائل شد.
هنگام انتخاب یک کنترل کننده برای موتور خاص، باید بررسی نمایید که جریان فاز کنترل کننده و جریان موتور مطابقت داشته باشند. در غیر این صورت، هنگامی که جریان زیادی برقرار می شود، موتور گرم می شود و احتمال خرابی سیستم افزایش می یابد. هنگامی که موتور بیش از حد گرم شود، پوشش لاک روی سیم ها شروع به از دست دادن خواص خود می کند.
این اتفاق، یک اتصال کوتاه ایجاد کرده و موتور به سرعت شروع به گرم شدن می کند و بدین ترتیب خراب می شود. بنابراین، برای کنترل کننده های غیرقابل برنامه ریزی، جریان فاز کنترل کننده باید به وضوح با جریان موتور مطابقت داشته باشد. در این صورت ساختاربندی ایجاد شده، بهینه بوده و منجر به خرابی تک تک اجزا نخواهد شد.
آیا می توان کنترلر را در صورت خرابی تعمیر نمود؟
در صورتی که یک کنترلکننده ارزان دارید و دیگر کار نمی کند، پیشنهاد میکنیم که یک کنترلکننده جدید را خریداری نموده و زمان گرانبهای خود را برای تعمیر آن هدر ندهید!! تعمیر این کنترلکنندهها، منطقی نیست، زیرا به صورت انبوه و عمدتا یکبار مصرف ساخته می شوند. با این حال، کنترلرهای گرانتر دارای قابلیت تعمیر و نگهداری می باشند. به عنوان مثال، در مدل های کلی، واحد قدرت به صورت گالوانیکی از واحد کنترل جدا شده است.
و اگر قسمت پاور خراب شود، خود میکرو کنترلر در شرایط کار باقی می ماند و همین امر، قابلیت نگهداری کنترلکننده را افزایش می دهد. البته همه چیز بستگی به این دارد که برد مدار به چه میزان، آسیب دیده است. گاهی اوقات برد مدار به شدت دچار سوختگی میشود و تمام مسیرهای روی آن ذوب می شوند، در این صورت بازیابی مکانیکی کنترلر بسیار دشوار خواهد بود.
عرضه مستقیم کنترلر
لازم به توضیح است که مجموعه صنعتی سنسور پارس، با عرضه مستقیم کنترلکننده ، علاوه بر توزیع محصولات دارای استانداردهای کیفی لازم، توانسته است این محصولات را با قیمتی بسیار مناسبتر از رقبا در اختیار مصرف کنندگان نهایی قرار دهد.
نمایندگی فروش کنترلر
همانطور که قبلا به آن اشاره شد، انتخاب یک کنترلکننده بی کیفیت می تواند آسیب بسیاری را برای دوچرخه الکترونیکی به همراه داشته و هزینه زیادی را به کاربر تحمیل نماید. در همین راستا، مجموعه سنسور پارس، به دلیل رسالت خود مبنی بر توزیع بهترین کنترلرهای موجود در بازار، این اطمینان را به مشتریان خود میدهد که با خرید کنترلر از این مجموعه، به باکیفیتترین کنترلرهای موجود در بازار دسترسی خواهند داشت. لازم به یادآوری است که در صورت مواجه شدن با هر گونه چالشی در طی فرایند خرید، کارشناسان سنسور پارس به صورت شبانه روزی مشتاق به پاسخگویی میباشند.
اولین دیدگاه را ثبت کنید