در مورد سنسور نوری فوتک چه می دانید؟

admin
6 بهمن, 1400
بدون دیدگاه
3 دقیقه زمان مطالعه

سنسور نوری چیست؟

پیش از آن که به سنسور نوری فوتک بپردازیم و ویژگی ها و کاربردهای آن را بیان کنیم، نیاز است تا به صورت اجمالی و کلی در مورد سنسورهای نوری اطلاعاتی داشته باشیم تا بدین وسیله مفاهیم و ویژگی های گفته شده برای ما قابل درک باشد.

سنسور نوری فوتک مدل استوانه ای

ابتدا با تعریف سنسور نوری شروع می کنیم. سنسورها به طور کلی وسایلی هستند که کمیت هایی نظیر نور، فشار، دما و … را به سیگنال های الکتریکی تبدیل کرده و سبب انجام کارهای مختلفی در مدار می شوند. این کار بدون دخالت نیروی انسانی به طور اتوماتیک صورت می گیرد. بنابراین سنسورها را باید به عنوان جایگزینی مناسب برای حواس پنجگانه ی انسان در مدارهای الکتریکی و الکترونیکی معرفی نمود.

اما سنسورهای نوری یا همان چشم های الکترونیک، سنسورهایی هستند که دارای سه بخش اصلی فرستنده، گیرنده و خروجی می باشند. فرستنده نور را منتشر کرده و گیرنده آن را دریافت می کند. میزان نوری که توسط گیرنده دریافت می شود، اگر از طریقی تغییر کند (مثلا جسمی میان آن ها قرار گیرد)، به منزله ی یک سیگنال تلقی شده و به بخش خروجی ارسال می شود. منبع نور منتشر شده نیز معمولا نور مادون قرمز یا همان نور مرئی می باشد.

تا این جا با تعاریف سنسور و سنسور نوری آشنا شدیم. اما در معرفی سنسور نوری فوتک و ویژگی های آن، به عباراتی برمی خوریم که در ابتدا آن ها را توضیح خواهیم داد.

تقسیم بندی سنسورهای نوری بر مبنای نحوه ی عملکرد

سنسورهای نوری به لحاظ ساز و کار عملکرد به چند دسته تقسیم می شوند:

سنسور نوری یک طرفه:

این نوع از سنسورهای نوری با نام انعکاس روی قطعه نیز معرفی می شوند. در این نوع از سنسورهای نوری، گیرنده و فرستنده در یک قطعه قرار دارند و فرستنده همواره در حال انتشار نور است. در صورتی که مانعی باعث تغییر در دریافت نور توسط گیرنده شود، سنسور عمل کرده و سیگنال مورد نظر را ارسال می کند. البته میزان تغییر در نور دریافتی کاملا به ویژگی های مانع وابسته است. کمترین فاصله ی سوئیچینگ متعلق به همین نوع سنسور نوری بوده و حدود ۲ بیشتر نمی باشد. کاملا بدیهی است که فاصله ی سنسور تا مانع، با دقت سنسور رابطه ی عکس دارد.

سنسور نوری آینه دار:

در این نوع از سنسورها نیز فرستنده و گیرنده در کنار هم قرار داشته و در یک قطعه قرار می گیرند. در مقابل آن ها نیز یک آینه یا منشور قرار گرفته و نور ارسالی از فرستنده را تحت زاویه ی معینی بازتاب می دهد و به گیرنده می رساند. اگر این نور تغییر کند یعنی به مانعی برخورد کرده و میزان تغییر نیز واکنش سنسور را تعیین می کند. بدین ترتیب قابل تصور است که رنگ و زاویه ی سنجش روی این سنسور تاثیری ندارد. فاصله ی سوئیچینگ این نوع سنسور نیز تا ۱۰ متر برآورد می شود که مطلوب مصرف کنندگان می باشد.

سنسور نوری دو طرفه:

در این گونه از سنسورها نیز گیرنده و فرستنده در دو قطعه ی جدا و به صورت مجزا از یکدیگر مستقر می شوند. هنگام نصب این چشم های الکترونیک باید دقت شود که حتما به صورت مستقیم رو به روی یکدیگر نصب شده و به صورت مستقیم نور ارسالی از فرستنده به گیرنده برسد.

در صورتی که مانعی میان آن ها قرار گیرد، تشخیص داده شده و سنسور نوری عمل خواهد کرد. بیشترین فاصله ی سوئیچینگ متعلق به این نوع از سنسورهای نوری می باشد که تا ۱۰۰ متر نیز می رسد. این سنسور قادر است تا هم اجسام براق و دارای رنگ روشن را تشخیص داده و هم اجسام تیره و مات را تشخیص دهد. آلودگی محیط به گرد و و غبار و رطوبت نیز مانع از تشخیص آن نمی شود.

تا این جا سعی کردیم کمی در مورد سنسورهای نوری توضیح دهیم تا هنگام مواجهه با ویژگی های سنسور نوری فوتک جای سوالی برای شما باقی نماند.

سنسورهای نوری فوتک

چرا نیاز است تا با ویژگی های سنسور نوری فوتک آشنا شویم؟

سنسور های نوری کاربرد گسترده ای در زندگی افراد دارند. چرا که از این سنسورها نه تنها در صنعت و کارهای پیشرفته استفاده می شود، بلکه در زندگی روزمره ی افراد نیز بسیار کاربردی بوده و همه ی افراد از مزایای آن ها بهره مند می شوند. برای مثال تعدادی از کاربردهای این سنسورها را در ادامه معرفی می کنیم:

  • کاربرد در صنایع نفت و گاز و نظارت بر خطوط لوله
  • کاربرد در توربین های بادی و نظارت بر پره ها
  • کاربرد در صنعت و کارخانجات برای تشخیص شیشه ها و اجسام شفاف خالی در خطوط تولید
  • کاربرد در صنایع بسته بندی و توزین
  • کاربرد در درب ورودی آسانسورها
  • کاربرد در درب های ورودی برقی
  • کاربرد در برخی از پله های برقی
  • کاربرد در گیت های ورودی

با توجه به مواردی که بیان شد، کاملا واضح است که امروزه شاید هر کسی به خرید و استفاده از این سنسورها نیاز پیدا کند و سنسور نوری فوتک یکی از گزینه های پیش روی افراد خواهد بود. بنابراین نیاز است تا در مورد ویژگی های سنسور نوری فوتک اطلاعاتی جمع آوری کرده تا با خیالی آسوده نسبت به خرید آن اقدام نمایید.

ویژگی های سنسور نوری فوتک به طور کلی

یکی از ویژگی هایی که برای سنسورهای نوری و به طور خاص، سنسور نوری فوتک بیان می شود، جنس بدنه است که می تواند فلزی یا پلاستیکی باشد.

شکل ظاهری نیز دیگر موردی است که دارای انواع مختلف استوانه ای، مکعبی و … است.

فاصله ی تشخیص توسط این سنسورها نیز از دیگر ویژگی های آن ها می باشد که معمولا از ۱۰ متر بیشتر است و از عهده ی سایر سنسورها نظیر سنسورهای مغناطیسی برنخواهد آمد.

از سنسورهای نوری فوتک برای تشخیص انواع اجسام از جمله شیشه، پلاستیک، چوب و حتی مایعات می توان استفاده کرد.

از آن جایی که سنسورهای نوری از طریق انتشار نور و دریافت آن عمل می کنند، سرعت بالایی دارند. چرا که نور بالاترین سرعت را در جهان هستی دارد. اما سنسور نوری فوتک به صورت خاص دارای سرعت عملکرد بالایی در مقایسه با سایر شرکت ها می باشد. 

وضوح بالا نیز ویژگی دیگری است که سبب تشخیص و شناسایی اشیا ریز و موقعیت دقیق آن ها توسط مدار می شود.

سنسورهای نوری بدون تماس با اجسام عمل کرده و همین موضوع سبب طول عمر آن ها می شود که سنسور نوری فوتک نیز از این ویژگی برخوردار است.

سنسور های نوری به دلیل نوع خاص عملکرد خود قادر به تشخیص رنگ می باشند.

سنسورهای نوری و به ویژه سنسور نوری فوتک، قابلیت تنظیم حساسیت و فاصله ی دید را دارند.

شرکت فوتک برای آن که نیاز همه ی متقاضیان را برطرف سازد، در تنوع تولید محصولات خود کوتاهی نکرده است.

قیمت محصولات تولیدی این شرکت نیز بسیار مناسب است و توانسته در بازار، جایگاه ویژه ای برای خود کسب نماید.

سنسور فیبر نوری فوتک

معرفی چند مدل از سنسورهای نوری فوتک

تا این جا به معرفی سنسورهای نوری و ویژگی های کلی آن ها و محصولات شرکت فوتک اشاره کردیم. در این بخش قصد داریم تا چند مدل خاص از سنسورهای نوری فوتک را مورد بررسی قرار دهیم.

Fotek MR-30X:

این سنسور یکی از سنسورهای نوری شرکت فوتک می باشد که به شکل مکعبی طراحی و تولید شده است. این سنسور از نوع سنسور نوری یک طرفه بوده و فاصله ی دید آن نیز ۳۰ سانتی متر می باشد. خروجی آن نیز از نوع PNP/NPN بوده و عملکرد آن نیز از نوع NO می باشد. منبع تغذیه ی آن نیز ۱۰ تا ۳۰ ولت مستقیم می باشد.

سیم آن نیز نوع خاصی با نام Oil Resistance است و دارای عمر طولانی تری نسبت به سایر سیم ها می باشد و در اثر مرور زمان خشک نخواهد شد. عملکرد مطلوب آن نیز بین منفی ۲۰ تا مثبت ۶۰ درجه ی سانتی گراد بوده و درجه ی مقاومت آن هم IP65 و دارای استاندارد IEC می باشد.

Fotek A3T-20MX:

این سنسور از نوع دو طرفه بوده و به شکل ظاهری مکعبی توسط شرکت فوتک، طراحی و تولید شده است. فاصله ی دید آن نیز ۲۰ متر می باشد که فاصله ی زیادی به شمار می آید. همان طور که اشاره کرده بودیم، سنسورهای دو طرفه دارای فاصله ی دید بالایی هستند. خروجی این سنسور به صورت رله ای می باشد که به کاربر امکان انتخاب قابلیت Dark On/Light On را خواهد داد.

ولتاژ تغذیه ای آن نیز ۱۲ تا ۲۴ ولت مستقیم و ۲۴ تا ۲۴۰ ولت متناوب است. سیم آن نیز دارای ۲ متر طول است که از نوع Oil Resistance بوده و سبب طولانی تر شدن عمر آن می شود. عملکرد مطلوب آن نیز بین منفی ۲۰ تا مثبت ۶۰ درجه ی سانتی گراد بوده و درجه ی مقاومت آن هم IP65 و دارای استاندارد IEC می باشد.

معرفی سنسور فیبر نوری Fotek Mf-06r

Fotek Mf-06r:

این سنسور از نوع سنسورهای فیبر نوری می باشد که توسط شرکت فوتک تولید شده است. شکل ظاهری آن به شکل مکعب بوده و جنس بدنه ی آن نیز از پلاستیک تشکیل شده است. نور استفاده شده در آن از نوع مادون قرمز است و ولتاژ تغذیه ی آن هم ۱۰ تا ۳۰ ولت مستقیم می باشد. نوع خروجی آن از نوع PNP و NPN بوده و درجه ی حفاظت آن هم IP65 می باشد. حداقل دمای کاری این سنسور نیز منفی ۲۵ درجه ی سانتی گراد است. کاربرد و ویژگی خاص این مدل از سنسور شرکت فوتک در حفاظت از پلاریته و اتصال کوتاه است.

این حسگر که کاربرد صنعتی دارد، دارای سهولت نصب و استفاده بوده و همین امر سبب استقبال از آن شده است. سرعت پاسخ گویی در این گونه سنسورها بسیار بالا می باشد و کمتر از یک دهم میلی ثانیه معرفی می شود. خروجی این حسگرها هیچ تاخیری ندارد و نشتی جریان نیز در آن ها حداکثر به هشت دهم میلی آمپر می رسد.

بدین ترتیب با ویژگی های کلی سنسور نوری فوتک آشنا شدیم و چند نمونه از محصولات این شرکت نیز به صورت خاص و جزئی تر برای شما معرفی شدند.

سنسور نوری فوتک مدل Fotek Mf-06r

بدون دیدگاه
اشتراک گذاری
اشتراک‌گذاری
با استفاده از روش‌های زیر می‌توانید این صفحه را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.